Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 24. marts 2011

Tid til en øl - Monk’s Stout / Papagaei / Tripel Klok


24. Marts 2011

Brasserie Dupont er nok mest kendt for deres Saison, som jeg ikke har smagt i lang tid. Det var vist  før, jeg begyndte at skrive på denne blog. Bryggeriet ligger i Tourpes i Belgien. Det nuværende bryggeri stammer fra 1950. Det har til huse på en gammel gård fra 1759, hvor der har været brygget øl siden 1844. Derudover er der også på gården et bageri og et osteri ( hvis det hedder sådan ).

En af de nye øl i sortimentet er ”Monk’s Stout”. Brygmesteren Oliver Dedeycker fortæller, at hans bedstefar bryggede denne øl i 1950erne, og den bliver lavet i 2 udgaver – hver på 5,2%. Den ene bliver tør og ristet, den anden mest blød og rund i smagen.

Det var den tørre udgave vi smagte. En ”dry stout” i stil med Guinness. En meget sort øl uden skum. Kraftig aroma af ristet malt, ristet kaffe. Dette gælder også smagen, hvor der er bitterhed både fra humle og fra kaffe, der har stået for længe på varmen. Den er for tør for mig, men Guinness-stilen har aldrig været min favorittype

Karakter 3+

 
Derefter smagte vi en øl med det flotte navn ”Papagaei”. Det betyder bare papegøje. Der er ikke mange oplysninger m bryggeriet – Verstraete. Det ligger i Diksmuide. Alle oplysninger er på flamsk, men mit flamske er efterhånden godt til at kunne afkode, at bitterhumlen ( perle ) er tilsat i begyndelsen af kogningen og aromahumlen ( Hersbrucker ) til sidst. Den er overgæret, ufiltreret, ikke pasteuriseret og flaskegæret. Den er lagret i 3 uger.
Det er en gylden ufiltreret øl med svagt skum. Man mødes af en lidt sjov/anderledes aroma af syrlig frugt – måske er det æble. Den betegnes som ”blond bier”, men med 8,0% falder den ind i Tripel-gruppen. Der er lidt sødme i begyndelsen, der erstattes af en let bitterhed i eftersmagen.
Karakter 3+
 


”Tripel Klok” fra Brouwerij Boelens kom i 2 fremtoninger – en klar og en grumset. Dette skyldtes naturligvis at nogle fik bundfaldet med. Jeg fik desværre en af de klare. Min erfaring siger, at man ofte får lidt tydeligere og mere varierede smagsindtryk, hvis bundfaldet er med. Etiketterne fra Boelens viser ofte nogle tegneserieagtige figurer. Denne er en skønjomfru med en lut ( ? )

Bryggeriet stammer fra midten af 1800tallet og ligger i Besele på vestsiden af Schelde. Det er et af de bryggerier, som tyskerne nedrev under 1. verdenskrig, for at bruge kobberkedlerne til våbenfremstilling. Den nuværende ejer - Kris Boelens – tog over i 1980 og har siden 1993 produceret nye og spændende øl. Om ”Tripel Klok” oplyses der, at den adskiller sig fra bryggeriets andre øl ved at bruge en anden gærtype og andre humletyper. Det oplyses ikke hvilke, så det er et spørgsmål, hvor oplysende det i virkeligheden er.

Det er en gylden øl på 8,5% - uden skum ( men det er nærmest normen ved denne smagning). Svag duft, men man aner en fin frugtig note - måske fersken - i smagen. Der er en pæn humleafslutning i eftersmagen.

Karakter 4

(fortsættes…… )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar