24. Marts 2011
Brasserie Dupont er nok mest kendt for deres Saison, som jeg ikke
har smagt i lang tid. Det var vist før,
jeg begyndte at skrive på denne blog. Bryggeriet ligger i Tourpes i Belgien.
Det nuværende bryggeri stammer fra 1950. Det har til huse på en gammel gård fra
1759, hvor der har været brygget øl siden 1844. Derudover er der også på gården
et bageri og et osteri ( hvis det hedder sådan ).
En af de nye øl i sortimentet er ”Monk’s Stout”. Brygmesteren
Oliver Dedeycker fortæller, at hans bedstefar bryggede denne øl i 1950erne, og
den bliver lavet i 2 udgaver – hver på 5,2%. Den ene bliver tør og ristet, den
anden mest blød og rund i smagen.
Det var den tørre udgave vi smagte. En ”dry stout” i stil med
Guinness. En meget sort øl uden skum. Kraftig aroma af ristet malt, ristet
kaffe. Dette gælder også smagen, hvor der er bitterhed både fra humle og fra
kaffe, der har stået for længe på varmen. Den er for tør for mig, men
Guinness-stilen har aldrig været min favorittype
Karakter 3+
Derefter smagte vi en øl med det flotte navn ”Papagaei”. Det
betyder bare papegøje. Der er ikke mange oplysninger m bryggeriet – Verstraete.
Det ligger i Diksmuide. Alle oplysninger er på flamsk, men mit flamske er
efterhånden godt til at kunne afkode, at bitterhumlen ( perle ) er tilsat i
begyndelsen af kogningen og aromahumlen ( Hersbrucker ) til sidst. Den er
overgæret, ufiltreret, ikke pasteuriseret og flaskegæret. Den er lagret i 3
uger.
Det er en gylden ufiltreret øl med svagt skum. Man mødes af en
lidt sjov/anderledes aroma af syrlig frugt – måske er det æble. Den betegnes
som ”blond bier”, men med 8,0% falder den ind i Tripel-gruppen. Der er lidt
sødme i begyndelsen, der erstattes af en let bitterhed i eftersmagen.
Karakter 3+
”Tripel Klok” fra Brouwerij Boelens kom i 2 fremtoninger – en klar
og en grumset. Dette skyldtes naturligvis at nogle fik bundfaldet med. Jeg fik
desværre en af de klare. Min erfaring siger, at man ofte får lidt tydeligere og
mere varierede smagsindtryk, hvis bundfaldet er med. Etiketterne fra Boelens
viser ofte nogle tegneserieagtige figurer. Denne er en skønjomfru med en lut (
? )
Bryggeriet stammer fra midten af 1800tallet og ligger i Besele på
vestsiden af Schelde. Det er et af de bryggerier, som tyskerne nedrev under 1.
verdenskrig, for at bruge kobberkedlerne til våbenfremstilling. Den nuværende
ejer - Kris Boelens – tog over i 1980 og har siden 1993 produceret nye og
spændende øl. Om ”Tripel Klok” oplyses der, at den adskiller sig fra
bryggeriets andre øl ved at bruge en anden gærtype og andre humletyper. Det
oplyses ikke hvilke, så det er et spørgsmål, hvor oplysende det i virkeligheden
er.
Det er en gylden øl på 8,5% - uden skum ( men det er nærmest
normen ved denne smagning). Svag duft, men man aner en fin frugtig note - måske
fersken - i smagen. Der er en pæn humleafslutning i eftersmagen.
Karakter 4
(fortsættes…… )
Ingen kommentarer:
Send en kommentar