6. Marts 2011
Anders
Kissmeyer følte sig godt tilpas i den amerikanske ølverden, hvor man ikke
nødvendigvis skulle optræde i jakkesæt og slip, men hvor der var en anderledes
fri og eksperimenterende ånd. Hvor belgiske, engelske og især tyske bryggere på
mange måder er hæmmet af traditionen, er de amerikanske frie og udforskende, og
det var denne filosofi Kissmeyer gerne ville føre til Danmark.
Nørrebro
Bryghus skulle brygge spændende øl, men ikke så ekstreme, at det ville afskække
alle andre end ølnørder. Der skulle være et spisested knyttet til, som man ofte
ser i USA, og det skulle ikke have et traditionelt og nostalgisk præg af
engelsk pub eller tysk bierstube. Så der var nytænkning på alle områder.
Efter
nogle meget succesfulde år evaluerede man og nåede frem til, at man skulle udvide
produktionen med flaskeøl. På det tidspunkt var der en vækst på flaskeøl på
150-200% fra mikrobryggerierne. Så man opførte et nyt bryggeri i Hedehusene til
20 millioner, og det viste sig senere med finanskrise osv. at være for stor en
investering. Nørrebro Bryghus var finansieret gennem Amagerbanken.
Jeg
vil ikke komme nærmere ind på alle de finansielle fakta, men det endte med at
Kissmeyer ufrivilligt forlod Nørrebro Bryghus.
Derefter
blev vi præsenteret for en ”Sort” fra Indslev. Det er en dejlig øl, som jeg har
skrevet om tidligere ( 26 sep 08 ).
Jeg synes at fornemme en lille frugtnote der gemmer sig i aromaen, men eller er
den jo præget af sveske og en anelse røgmalt. Glimrende.
Anders
Kissmeyer er ved at planlægge et samarbejde med Indslev om et ”Brewer’s
Academy” hvor man vil invitere en stor kanon til at brygge, og hvor man som
håndbrygger kan få en masse fif og råd.
”Hornbeer Blonde” med den forførende etiket var næste øl på
programmet, fordi der også her vil blive tale om et samarbejde om et gæstebryg.
Det er en uklar, lys/orange øl på 6,6% med fint hvidt skum. Der er
en dejlig frugtaroma, hvor jeg også fornemmer lidt tyggegummi, som man kender
det fra tyske hvedeøl. Meget frisk og perlende i munden med ekstra kulsyre.
Smagen er sød med en balancerende frugtsyrlighed og en pæn bitterhed i
eftersmagen.
Karakter 4+
Mikkel Bjergsø fra Mikkeller er mest kendt for sine kompromiløse
og udfordrende øl, men han har også begået en pilsner til ”Bento” i København.
”Tjekket Pilsner” hed den oprindeligt og var vist på 6,9% - altså noget over
normal pilsnerstyrke. Men nu er der kommet en ny udgave – ”Czechet Pilsner”,
som holder de normale 4,6%. Og det er dejligt, for der er langt imellem nye
pilsnere på markedet. Denne øl har også mere humlebitterhed end vi er vant til
– mere kraft og saft, som vi trods alt forventer det fra Mikkeller. Der er
brugt tjekkisk Saaz, tysk Hallertau og Tettnanger og Spalt. Det giver en frisk
og frugtig fremtoning, der sammen med bitterheden hæver denne pilsner langt
over gennemsnittet.
Karakter 4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar