Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 6. marts 2011

Tid til en øl - Kissmeyer / Hornbeer / Mikkeller


6. Marts 2011

Anders Kissmeyer følte sig godt tilpas i den amerikanske ølverden, hvor man ikke nødvendigvis skulle optræde i jakkesæt og slip, men hvor der var en anderledes fri og eksperimenterende ånd. Hvor belgiske, engelske og især tyske bryggere på mange måder er hæmmet af traditionen, er de amerikanske frie og udforskende, og det var denne filosofi Kissmeyer gerne ville føre til Danmark.

Nørrebro Bryghus skulle brygge spændende øl, men ikke så ekstreme, at det ville afskække alle andre end ølnørder. Der skulle være et spisested knyttet til, som man ofte ser i USA, og det skulle ikke have et traditionelt og nostalgisk præg af engelsk pub eller tysk bierstube. Så der var nytænkning på alle områder.

Efter nogle meget succesfulde år evaluerede man og nåede frem til, at man skulle udvide produktionen med flaskeøl. På det tidspunkt var der en vækst på flaskeøl på 150-200% fra mikrobryggerierne. Så man opførte et nyt bryggeri i Hedehusene til 20 millioner, og det viste sig senere med finanskrise osv. at være for stor en investering. Nørrebro Bryghus var finansieret gennem Amagerbanken.

Jeg vil ikke komme nærmere ind på alle de finansielle fakta, men det endte med at Kissmeyer ufrivilligt forlod Nørrebro Bryghus.

Derefter blev vi præsenteret for en ”Sort” fra Indslev. Det er en dejlig øl, som jeg har skrevet om tidligere ( 26 sep 08 ). Jeg synes at fornemme en lille frugtnote der gemmer sig i aromaen, men eller er den jo præget af sveske og en anelse røgmalt. Glimrende.

Anders Kissmeyer er ved at planlægge et samarbejde med Indslev om et ”Brewer’s Academy” hvor man vil invitere en stor kanon til at brygge, og hvor man som håndbrygger kan få en masse fif og råd.


”Hornbeer Blonde” med den forførende etiket var næste øl på programmet, fordi der også her vil blive tale om et samarbejde om et gæstebryg.

Det er en uklar, lys/orange øl på 6,6% med fint hvidt skum. Der er en dejlig frugtaroma, hvor jeg også fornemmer lidt tyggegummi, som man kender det fra tyske hvedeøl. Meget frisk og perlende i munden med ekstra kulsyre. Smagen er sød med en balancerende frugtsyrlighed og en pæn bitterhed i eftersmagen.

Karakter 4+
 

Mikkel Bjergsø fra Mikkeller er mest kendt for sine kompromiløse og udfordrende øl, men han har også begået en pilsner til ”Bento” i København. ”Tjekket Pilsner” hed den oprindeligt og var vist på 6,9% - altså noget over normal pilsnerstyrke. Men nu er der kommet en ny udgave – ”Czechet Pilsner”, som holder de normale 4,6%. Og det er dejligt, for der er langt imellem nye pilsnere på markedet. Denne øl har også mere humlebitterhed end vi er vant til – mere kraft og saft, som vi trods alt forventer det fra Mikkeller. Der er brugt tjekkisk Saaz, tysk Hallertau og Tettnanger og Spalt. Det giver en frisk og frugtig fremtoning, der sammen med bitterheden hæver denne pilsner langt over gennemsnittet.

Karakter 4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar