Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 25. marts 2011

Tid til en øl - Straffe Hendrik Quadrupel / Ignis & Flamma / Black Damnation


25. Marts 2011

”Straffe Hendrik” ( Stærke Hendrik ) blev i 1981 brygget – på borgmesterens opfordring – til afsløringen af en statue af Sint-Arnoldus i Brügge. ( Sint-Arnoldus er helgen for bryggere ). Det var Brügge-bryggeriet De Halve Maan ( Halvmånen ), der stod for denne øl. Bryggeriet stammer fra 1856, men man har kendskab til et bryggeri ved navn Die Maene helt tilbage i 1564. Det var Leon Maes – kendt som Henri I – der grundlagde De Halve Maan, og det er hans familie, der stadig styrer det. Det var Henri IV og hans datter Veronique, der bryggede ”Straffe Hendrik”.

Det var en lys tripel på 9.0%, og det blev så stor en succes, at man besluttede at den altid skulle bruges til receptioner på rådhuset. Så det blev en helårsøl. I 1988 overtog Riva produktionen, men i 2008 købte Veronique og hendes mand Xavier Vanneste rettighederne tilbage. De brygger også en anden kendt øl ” Brugse Zot”, som jeg skrev om 02 marts 09.

Til den belgiske ølsmagning på John Bull Pub, smagte vi en ny udgave – nemlig ”Straffe Hendrik Quadrupel”. En mørk, stærk øl på 11,0%. Der er naturligvis brugt en anden maltsammensætning, men vi kan måske regne humlen for det samme – Saaz og Styrian Golding. Den er også eftergæret på flasken.

Det er en mørk øl med et rødligt skær. Der er en kraftig vinøs aroma med en anelse syrlighed. Den føles perlende og skarp i munden, hvilket egentlig overrasker lidt. Dejlig smag af mørk malt med en anelse lakrids til sidst. Der er en fin balancerende bitterhed i eftersmagen.

Karakter 5
 
 
Derefter kom et af de mest kendte af de nye belgiske bryggerier på bordet – De Struise. Dem har jeg skrevet om adskillige gange. De er mest kendt for deres fantastiske ”Pannepot”. De har her begået en kraftig humlet IPA efter amerikansk inspiration, men der er da også belgiske aftryk på den. Det er ”Ignis & Flamma” på 7,0%. Det var Menno fra det hollandske De Molen bryggeri, der bad De Struise lave en udgave af De Molens ”Vuur & Vlam” ( Fyr & Flamme ) til den 2. Borefs-festival i 2010.

Det er en meget grumset ( ufiltreret ) øl - mørk gylden. Der er amerikansk humle i duften. ( Galena for bitterhed og Cascade, Chinook, Sincoe og Amarillo som aromahumle. Derudover  er den tørhumlet i 2 uger med Amarillo – IBU 62 ). Det er frisk og pågående i munden. Den lægger forbavsende ud med lidt sødme, der dog hurtigt afløses af aromahumlen, inden en ren bitterhed til sidst afslutter oplevelsen.

Karakter 4+

Det var de stærke drenge der kom på til sidst. Derefter fulgte ”Hercule Stout” som jeg skrev om for en lille uges tid siden. Efterfulgt af ”Troubadour Magma”, som jeg smagte 30. nov 2010.

 
Som afslutning havde Ralf valgt en anden øl fra De Struise – ”Black Damnation II” på 12,0%.
Det er en blended øl, der er lavet sammen med De Molen.
50% ”Black Albert” fra De Struise og 50% ”Hel & Verdoemenis” fra De Molen. Det giver tilsammen denne øl og navnet på den. ”Black Damnation II” ( Mocha Bomb ) adskiller sig fra nr. 1 ved, at de 50% ”Black Albert” er lagret i 2 år ( det lyder af meget, men det synes jeg , jeg hørte ) på hele kaffebønner fra en columbiansk kaffefarm. Derudover er der 25% ”Hel & Verdoemenis” lagret på Jack Daniels bourbonfade i 6 mdr, samt 25% ”Cuvee  Delphine” fra De Struise. En kraftig sag. Der er vist planlagt en serie på 12 forskellige blends, men jeg ved ikke hvor langt de er nået.
Den er sort som kaffe, og med ligeså meget skum. Kaffen og spiritussen anes i duften, men indtrykket er generelt meget kraftigt og komplekst. Dette gælder også smagen, hvor man ikke kan adskille smagsindtrykkene, selvom kaffenoten er kraftig. Meget god bitterhed.
Karakter 5
Det var en spændende og interessant afslutning på et yderst vellykket arrangement. Eneste klage er måske at det til tider var svært at høre alt hvad der blev sagt, men stemningen var fin, og øllet var godt, og så kan man jo tilgive meget. Det går forlydende om, at John Bull Pub måske vil gentage succesen en anden gang med amerikansk eller engelsk smagning. Det vil jeg da glæde mig til.
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar