Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 8. april 2010

Tid til en øl - Daleside Ripon Jewel

8. April 2010

Daleside er et bryggeri i Harrogate, Yorkshire. Byen ligger lige på grænsen til Yorkshire Dales National Park, og den er kendt som et helsecenter pga af gode vand. Det nyder bryggeriet naturligvis også godt af. Bryggeriet blev etableret midt i 80’erne og i 1991 kom Craig Witty til som brygmester. Man brygger både fad- og flaskeøl.

Jeg har tidligere smagt en øl fra bryggeriet. ”Morrocco Ale” som de havde overtaget fra Levens Hall i Westmoreland ( se 23. okt 08 ). Det er en meget speciel øl, der stammer tilbage fra starten af 1600tallet. 

Dagens øl – ”Ripon Jewel” - er også en lidt speciel øl, da det er den eneste engelske øl, der er bestilt af en katedral. Dette skete i 1999 og øllet blev velsignet ved en speciel gudstjeneste.

Ripon Cathedral stammer fra 672, hvor Sankt Wilfrid byggede en basilika. Krypten er det eneste, der stadig eksisterer af denne bygning. Den blev ødelagt i 948 og flere gange forsøgt genopbygget, men først i starten af 1200tallet lykkedes det. Katedralen stod færdig i 1836, så det har taget nogle år at nå så langt, men der har også været flere engelske borgerkrige i tidens løb, og de er alle gået ud over byggeprocessen. Nu om dage er byen Ripon en mindre provinsby i Yorkshire.

”Ripon Jewel” hentyder til et fund fra området, hvor et spænde af guld med indlagte ædelstene blev fundet i 1976. Man mener, det stammer fra tiden, hvor Wilfrid byggede sin baslika. Spændet ses på etiketten – sammen med et par glasmosaikker fra kirken.

”Ripon Jewel” er en ”strong amber ale” på 5,8% - brygget med byg- og hvedemalt. Det angives ingen steder, hvilke humletyper der er benyttet.

Det er en sløret ravgylden øl med godt hvidt skum. Der er mange små hektiske bobler. En fin maltet aroma med et lille svagt strejf af humle. Øllet har en god, fyldig krop. Smagen er umiddelbar sødere end forventet med nogle urte/blomsteragtige noter, men afslutningen har en meget fin bitterhed, der bliver hængende længe.

Karakter 4

Købt i Jels Brugs og sikkert importeret af ”You’ll never walk alone” i Kolding


Ingen kommentarer:

Send en kommentar