Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 16. april 2010

Tid til en øl - Gösser Märzen/ Edelweiss Dunkel Weissbier


16. April 2010
I dag har vi været til fødselsdag. Ikke hos en ældre dame, hvor man får sur og udrikkelig  Rosenborgvin, men hos en yngre prinsesse, hvis far serverer god tysk/østrisk øl. Og det er vel at mærke ikke øl, der kan findes lige rundt om hjørnet. Det er fundet på afsidesliggende lokaliteter i de østriske alper og i Bambergs små hyggelige gyder.
Skiferien blev holdt familien ferie i Wagrain, og her var stambryggeriet Gösser. I år 1000 stiftede grev Adula et nonnekloster i byen Göss, og indtil det lukkede i 1782 var det nonnerne, der var midtpunktet for ølproduktionen i området. I 1860 genåbnede Max Kober bryggeriet, og derfor kan de i år fejre 150 års jubilæum. Bryggeriet blev i 1893 omdannet til et aktieselskab, og er nu et af de største bryghuse i Østrig.
Vi smagte en ”Märzen” fra Gösser. Det er en øl, der oprindelig blev brygget i marts måned og som skulle holde hen over sommeren, hvor det var for varmt til at brygge. Nu om dage gælder dette jo ikke mere. Øllet har en lidt højere alkoholprocent end normalt – her er den på 5,2%, så det er ikke så slemt. Det er en lys øl med en fyldig maltsmag og en middel bitterhed.
Vi smagte også en ”Dunkel Weissbier” fra det østriske bryggeri Edelweiss. Det blev stiftet i Kaltenhausen, nær Salzburg i 1475 af byens dommer og borgmester – Johann Elsenhaimer. I 1898 blev det omdannet til et aktieselskab – man begynder at ane en trend. Deres ”Dunkel Weissbier” er på 5,5% og har en fin fylde med tydelige noter at tyggegummi og banan.
Derefter kom vi til de to tyske øl  - indkøbt i Bamberg. Den første var Mönchshof’s ”Kellerbier” som jeg tidligere har skrevet om ( 1. juni 09 ).
”Det er en ufiltreret øl på 5,4%. Selve stilen stammer fra Franken ( se 22 maj 09 ). hvor også byen Kulmbach ligger. Og engang lå der et kloster her, hvilket har givet navn til bryggeriet. I 1996 slog 4 bryggerier i byen sig sammen og dannede Kulmbacher Brauerei AG, men de forskellige mærker findes stadig.
”Kellerbier” er en fyldig lagerøl, lidt i pilsnerstil, men den er altså ufiltreret, hvilket giver den mere saft og kraft i smagen.”
Til afslutning - inden kaffen – kom en ”Original Landbier” fra bryggeriet Leikeim. Jeg har tidligere smagt en udmærket ”Schwarzes” fra bryggeriet, og denne øl var også af god kvalitet, med en fin balanceret duft og smag. Alkoholprocenten var på 5,4%. Bryggeriet er fra 1887 og blev stiftet at slagtemester Johann Leikeim. Det ligger i Altenkunstadt i Franken – nord for Bamberg og lige ved Kulmbach. Et dejligt tysk ølområde.
En god aften, der sluttede med fødselsdagskagemand og kaffe.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar