Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 6. april 2010

Tid til en øl - Randers Bryghus Midnight Oil

6. April 2010

Til aftenens laks nød jeg ”Påske” fra Bere Here ( jeg skrev om den sidste år 9. april ). Sidste år blev der fremstillet en etiket, der ikke gik an i COOP’s butikker, der derfor fik en med en påskekylling på i stedet. Men i år er den oprindelige etiket på øllet. Den viser et karikeret billede af Jesus, der er opstået fra de døde for at få en skummende påskebryg. Det er der sikkert nogle, der kan tage anstød af, men man kan også se det som en humoristisk kommentar til øllets kvalitet.

Og der reklameres med at det er en 2000 år gammel opskrift – netop fra Mellemøsten. Opskriften er vist endnu ældre – nemlig fra ”Hymnen til Ninkasi” fra 2500 år f. Kr., der er den ældste opskrift, man kender. Her er den dog justeret, så den passer bedre til moderne forhold. Der er brugt druer og honning, foruden byg og hvede.

Jeg synes ikke druerne og honningen er særlig fremtrædende i denne udgave. Jeg mener, at det var tydeligere sidste år. Jeg føler at humlen er mere dominerende – og humle var der nok ikke noget af i den oprindelige opskrift.

Men det er stadig en vældig god påskeøl.

Forleden blev ”Årets Øl” valgt af De Danske Ølentusiaster. Der var oprindelig 604 nye danske øl at vælge imellem og vinderen blev Midtfyns Bryghus ”Chili Tripel”.
På fjerdepladsen kom en Imperial stout fra Randers Bryghus – ”Midnight Oil”. Det er i høj grad en ”Limited Edition” med kun 930 flasker. Jeg havde købt den sidste fra Hansen Vinhandel i Aalborg – flaske nr. 510. Jeg delte den med 2 venner ved en lille hyggeølsmagning.
Der er brugt 6 forskellige malttyper, samt havre og ristet byg. Derudover er der tilsat Muscovadosukker. Humlen ( Centennial og Cascade ) er tilsat allerede under mæskningen og igen senere under kogningen af urten ( Amarillo, Columbus og Cascade ). Det giver alt sammen en yderst potent og powerfull øl. Derudover er den lagret 300 dage på tanken inden tapningen.
Det er en kulsort øl, hvor der absolut ikke trænger lys igennem. Skummet er brunt og en smule groft. Alkoholprocenten er røget op på 9,9%. Duften er kraftig af ristet malt og lakrids, samt humle.
Meget fyldig øl, der næsten er tyktflydende. Smagen er stærk – her er først sødme og mørk frugt, derefter ristet malt og lakrids og tilsidst bitterhed fra humlen. Alt er dog samlet til en enhed af den bløde og fyldige mundfornemmelse. Virkelig en kvalitetsøl fra gøgebryggerne ( = gæstebryggerne; deres navne er opregnet på etiketten ).
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar