Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 13. december 2013

Tid til en øl - Humleland Den Sorte Nisse


13. December 2013

Så har jeg holdt den sidste julekoncert med et sammenspilhold på Kulturskolen – blokfløjte, fløjte, cello, guitar, bas og sang. Vi spillede 2 keltiske julesange af Loreena McKennitt og det gik supergodt. Nu er der kun en uges arbejde tilbage inden juleferien, hvor jeg godt nok også arbejder hver dag, fordi jeg har et kirkejob oveni . Men det har jeg jo selv valgt.

Så må man jo slappe af, når man kan  - og helst med en god juleøl.

Der kan være mange bud på, hvad der gør en øl julet. Oprindeligt har det sikkert bare været en bedre bryg med mere alkohol end det dagligdags øl man havde. Men nu om dage bruges der ofte krydderier og andre tilsætninger til at lave den rigtige stemning. Og det kan jeg godt lide. Det kan naturligvis blive for krydret. Jeg har smagt øl med for meget kardemomme eller nelliker, men også øl hvor tilsætningen lige var prikken over i’et. Der er også en del øl efterhånden, der er mere juleneutrale i deres udtryk – pale ale, weissbier og så aftenens schwarzbier fra Humleland.

Humleland er en gruppe håndbryggere fra egnen omkring Århus, der i 2005 indledte et samarbejde. Det er Lene Richter og Michael Alhof, der står for brygningen, men de får assistance af folk med farverige navne som Kakaobønnen, Granfætteren og Byen bitreste mand, og deres øl har navne som ”Et bær i nødden”, ”En tur i høet” og ”Det gule akvarium”. Sidstnævnte vandt guld i 2012 som bedste american pale ale.

”Den Sorte Nisse” maler julen rød – det er ikke tradition der plager Humlelandet. Det er en schwarzier på 6,0%. Den er humlet med Perle og Hersbrucker og brygget på mørke malte. Det er en mørk øl, men falder lyset rigtig kan man se det rødlige skær fra nissens maling. Let skum lægger sig på overfladen. Først virker aromaen let neutral med antydning af mørk ristet malt, men efterhånden åbner den op for lidt sødme.  Det er dog den ristede note der dominerer og giver en tør karkater, men også her dukker der overraskelser op med tiden - i det små i hvert fald. Antydning af lakrids tager lidt af det tørre af. Det kunne godt smage i retning af en dry stout, men mundfornemmelsen er let og elegant, og leder netop tankerne hen på schwarzbier. Jeg synes ikke julen lyser ud af denne øl, men som nævnt er det jo en smagssag. Til gengæld er det en aldeles udmærket schwarzbier og det er jo ikke så skidt endda.

Karakter 3+


Ingen kommentarer:

Send en kommentar