1. December 2013
I
går åbnede jeg en “Zischke Kellerbier” fra tyske Koblenzer Brauerei. Jeg kan
normalt godt lide stilen, der ofte har mere fylde og smag, men denne udgave var
skuffende ordinær og helt klart ikke en tur til Koblenz værd. Når jeg nævner den, er det for at indlede
julen, for vi har fået lys i vores ”juletræ”, der er en lyskæde i flagstangen.
Til
julen hører jo julekalendere, og nu er det jo blevet på mode med
øljulekalendere. For en del år siden fik jeg min første fra Thisted Bryghus.
Det var før min interesse for specialøl var blomstret op, men jeg nød at få en
øl til aftensmaden hver dag i måneden. Det skete skam ikke normalt på den tid.
Der kunne godt gå dage og uger uden øl.
Øljulekalenderen
fra Thisted var ikke fyldt med juleøl. Der er kommet væsentlig flere til siden.
Men dengang var det 12 forskellige øl fra det normale sortiment. Desværre ikke
to af hver – kun en ”Limfjordsporter”, men til gengæld tre ”hvidtøl”.
Senere
stykkede jeg selv en kalender sammen, men de sidste par år er det blevet lidt
mere tilfældigt med øl i julemåneden. Det er dog blevet til en del stykker. Jeg
har skrevet 156 indlæg om juleøl. Jeg har ikke gentaget mig selv så mange gange,
men julen er jo traditionernes fest, så der er en del øl der skal smages hvert
år.
Sådan
er det også i år, hvor jeg vil prøve at skrive om en juleøl hver dag – også selv
om der kommer gentagelser. ( jeg skal nok prøve at finde nye øl ). Det er ikke
længere så specielt med en øl til hver dag i julemåneden – det er jo ikke så
forskelligt fra de andre måneder. Nu må vi se om jeg kan få skrevet. Der bliver
jo nogle julefrokoster, hvor det bliver vel sent.
Årets
første juleøl – jeg har med vilje ventet til december – er ”Julebryg” fra
Bryghuset Braunstein. Jeg kan ikke finde den på deres hjemmeside og jeg er lidt
i tvivl om typen. ”Julebryg” kunne referere til en undergæret øl – i så fald en
bock, men jeg synes måske mere, den minder om en brown ale. Jeg synes det
generelle indtryk er så neutralt, at det er svært at bestemme. Under alle
omstændigheder er den økologisk og på 5,6%.
Det
er en mørk, sløret øl med masser af bobler. Aromaen er malt og brød. Den føles
levende i munden. Smagen er malt, brød og en underlig kunstig citrusnote fra
ascorbinsyre ( ikke nævnt i beskrivelsen ). Helhedsindtrykket er underligt
fladt.
Karakter
2+
Ingen kommentarer:
Send en kommentar