Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 22. december 2013

Tid til en øl - Willemoes Jul 2013


22. December 2013

Hvert år laver Bryggeriet Vestfyn i Assens en julebryg i serien Willemoes. Det er en ny stærk øltype hvert år, og vi har stiftet bekendtskab med belgisk ale, barleywine og en kraftig IPA.  ”Willemoes Jule 2013” er en baltisk porter på 8,5% - krydret med whisky fra GlenDronach.

I slutningen af 1700tallet eksporterede englænderne meget porter/imperial stout til det russiske hof i Skt. Petersborg. Ved Napoleonkrigens udbrud  blev det også til krig mod Danmark, og det førte til Slaget på Reden i 1801, og historiens første terrorbombardement mod en storby i 1807, da englænderne bombarderede København i 3 dage. Selvom englænderne konfiskerede den danske flåde, havde de alligevel ikke kontrol med de russiske havne, og handlen med Rusland gik i stå. Det førte til at russiske og baltiske bryggerier selv begyndte at fremstille porter, og da krigen var slut, var en stor produktion kommet i gang.

Med tiden vandt den undergærede øl indpas i Østeuropa, Skandinavien og Baltikum, og også porteren undergik derfor en forvandling. Den baltiske porter er en undergæret øl.

”Willemoes Jul 2013” er lagret på egetræsfade og afrundet med whisky fra det skotske højland.

Det er en mørk øl med brunt, kraftigt skum, der dog virker let og luftigt. Duften hensætter én til de gamle skibe på Willemoes tid ( Willemoes var med ved Slagen på Reden, og blev dræbt i 1808 i et søslag med engelske skibe ). Det er brændte noter, egetræ og tjære, der domineret aromaen. Den virker påfaldende let i munden af så mørk en øl, men det er jo netop et af kendetegnene på undergæren. Smag af ristet malt, vanilje, egetræ og indimellem et tydeligt skvæt whisky. Det er en kraftig øl, der sætter smagløgene på overarbejde.

De sidste år har ”Willemoes Jul” været med i opløbet om Årets Øl, og lur mig, om ikke også de kommer det i år.

Karakter 4+                                                                                                                           


Ingen kommentarer:

Send en kommentar