29. December 2013
Nu går juletiden på hæld ( ”på hæld” er
jo et gammelt øludtryk, når man var nødt til at hælde tønden, fordi det var ved
at været slut med øllet ) og juleøllene i skabet fylder heller ikke så meget,
som de gjorde tidligere. Men en enkelt ny og en gammel kending er tilbage til
de sidste dage.
Indlev har i mange år lavet den
fremragende ”Julehvede”, men i år er der en ny – ”Frederiks Jul”.
I 1897 åbnede Frederik Christian
Rasmussen et bryggeri i Indslev. Han var en foretagsom herre, der havde mange
jern i ilden – dyrlæge, landmand, sognerådsformand, amtsrådsmedlem og meget
mere. ”Frederiks Jul” er brygget til hans ære.
Det er en mørk, uklar øl med kraftigt,
hvidt skum. Det klæber fint til glassets sider. Alkoholprocenten er høj – 8,0%,
så det er en slags hvedebock vi har fat i. Den er ikke brygget efter Reinheitsgebot,
for der er tilsat brun farin til øllet. Man lægger især mærke til duften af
mandarin og tropisk frugt. De mere maltede noter lægger sig i baggrunden og
giver lidt dybde til aromaen. God, let julet smag – med mandarin og et syrligt
strejf af citron. En note, der synes at tage til, jo mere man drikker. Der er
også en hel del humlebitterhed, der afrunder på en frisk og overraskende maner.
En øl, der prøver at give et alternativt
bud på julen. Som bryggeriet skriver: ” ….fornyelse med respekt for tradition”
Karakter 4
Ingen kommentarer:
Send en kommentar