Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

torsdag den 20. november 2008

Tid til en øl - Royal X-mas

20. November 2008
Hip, hip hurra. Idag er det min kones fødselsdag og det plejer vi at fejre fra morgenstunden her i huset. Vi vækker fødselsdagsbarnet med sang på sengekanten og så er der gaver. Men den ældste er jo flyttet hjemmefra og den yngste er på efterskole, så hun måtte nøjes med min morgenrustne stemme, der sang en enkelt strofe af fødselsdagssangen. Men gaver – det fik hun..

Hertil aften var vi som sædvanlig til dans, og derefter var vi ude at spise på Layalina – en libanesisk restaurant. Vores datter og hendes kæreste var med, og vi havde en hyggelig aften. Vi fik en 3 retters menu, og min kone og jeg valgte orientalske specialiteter. Det smagte godt. Der var selvfølgelig ikke noget særligt stort øludvalg. Royal Pilsner og Royal X-mas.

X-mas er jo min barndoms øl, ( er jeg lige ved at sige ), men så slemt stod det nu ikke til. Men det er en juleøl, som har været fast ingrediens ved julefrokosterne gennem årene, som det sikkert også har været i mange andre hjem.

Den ”Hvide X-mas” kom frem i 1969 og var brygget at bryggeriet Thor. Den brød lidt med datidens julebryg, fordi den var svagere ( 5,6% ), mildere og sødere end de andre. Den blev derfor ofte kaldt ”den blide hvide”.
Som modsvar sendte Thor så ”den rå blå” på markedet. Den har samme alkoholstyrke, men er mere humlebitter og mere mørk pga brugen af farvemalt.
Personligt synes jeg ikke forskellen er så stor ( i betragtning af den meget store forskel, man siden har lavet på diverse julebryg ) men man kan godt fornemme lidt mere bitterhed i eftersmagen i den blå.

Nu til aften var det en fadøl og farven var mørk, nærmest cola-agtig, og med en lille top af blødt skum. Den har en lidt maltet duft. Fornemmelsen er frisk og smagen er udmærket med en anelse karamel. Men den er meget kortvarig og efterlader ikke noget blivende indtryk. Og det er nok en af de store fejl ved mange af de traditionelle øl. De er for anonyme. Smagen forsvinder for hurtigt og man sidder tilbage med en lidt tom fornemmelse og tænker – ”var det det?”. Og det var det så. Ideen er måske, at man så skal købe en til, for at se om det hjælper, men det gør det ikke. Royal X-mas kan slukke tørsten og måske rense munden lidt, men den byder ikke aktivt ind med smagsnuancer til maden.
Karakter 2

Jeg havde egentlig ikke tænkt denne øl ind i programmet i år, men nu var der alligevel en lejlighed til at smage den, og det skulle ikke undre mig, om den dukker op på julebordet rundt omkring et par gange i december. Og så er det også fint.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar