Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 7. november 2008

Tid til en øl - J-dag

7. November 2008
Den første fredag i november er det ”J-dag”. Den dag juleøllet bliver frigivet. Det er nu noget af en tilsnigelse, for der har været juleøl i handlen i et stykke tid nu – både udenlandske og danske. Men det er dagen/aftenen, hvor Tuborgs berømte snebajer bliver frigivet – kl. 20.59. ( hvorfor dette klokkeslæt ved jeg faktisk ikke (? ) ). Og det er en kæmpe event, der bliver sat i gang. Blå nisser
( og her mener jeg ikke smølfer ) tager rundt til 489 barer og værtshuse og udskænker øllet. Der er hvert sted 9 nisser og en bunnypige.  Politiet laver ekstra spirituskontroller og skadestuerne indkalder ekstra personale.

”J-dag” fandt sted første gang i 1990 og var dengang første onsdag i november og 23.59, men blev i 99 flyttet til fredag, da mange studerende ikke mødte op til undervisning torsdag. Selve traditionen stammer helt tilbage fra den gamle tradition med Salvator-dage, når den tyske dobbetbock blev frigivet. ”J- dag” er nu så etableret, at den kommer med i retskrivningsordbogen. Desværre lever øllet ikke helt op til den store opmærksomhed. Man fristes til at kalde det ”stor ståhej for ingenting”.
Nu har jeg ikke smagt årets udgave, men Tuborg garanterer, at den smager, som den plejer og det vil sige ”lidt neutral”. Man må desværre sige at reklamen og ”J-dag” er det bedste ved Tuborgs julebryg.

Julebryg er et relativt nyt begreb i den danske øl verden. Hvor påskebrygget stammer tilbage fra starten af 1900-tallet ( indspireret af Salvator-øllet ), skal man helt frem til 1958 før den første julebryg kommer på gaden.
Det var det nu forgangne ”Carlsminde Bryggeri” i Nyborg, der første gang lavede julebryg. Man brugte betegnelsen ”bryg” for at vise at det var stærk-øl ( den var på 7,6% ) I 1960 fulgte Albani trop med ”Blålys”, som altså er den ældste juleøl i Danmark, der stadig brygges. Så fulgte Thor X-mas og mange andre.
Først i 1972 kom Carlsberg med deres jubilæums-øl ”47”, som jeg stadig synes, er den bedste traditionelle juleøl ( se 26.Aug.) og vi skal frem til 1981 før Tuborgs Julebryg så dagens lys.
Reklamen er godt nok fra 1980, hvor man reklamerede for den almindelige grønne Tuborg, men man besluttede hurtigt at følge succesen op med den øl, vi kender i dag. Det var oprindelig en blanding af Rød Tuborg – KB Juleøl og FF og den var/er kun på 5,4%. Det viste sig at være en succes og andre bryggerier sendte tilsvarende svagere juleøl på markedet. Blålys/Rødhætte – Blå/Hvid Xmas – og flere øl fra f.eks Thisted. Der er mange bryggerier – også mikrobryggerier, der sender flere forskellige juleøl på markedet. Sidste år besluttede Carlsberg, at ”Carls jul” skulle ophøre, for ikke at konkurrere med Tuborg.

Så nu starter jeg så småt med juleøllene. Der er mange, jeg skal nå. Jeg håber, at alle har haft en god aften med lanceringen af årets Julebryg fra Tuborg. Det er en fin event, selvom det nok ikke lige er min tilgang til øl. Jeg vil hellere have lidt mindre og meget bedre øl. Skål !

Ingen kommentarer:

Send en kommentar