Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 30. november 2008

Tid til en øl - Julegjøl

30. November 2008
I dag er det 1. søndag i advent, og vi har fået tændt det første lys i adventskransen. Jeg fik en adventspakke til morgen af min søde kone, der havde købt en Juleøl nr. 149 fra Bøgedal. Bøgedal er et af Danmarks dyreste bryggerier, og øllet skulle efter sigende passe til prisen, så jeg glæder mig til at smage den. Det er en øl på 75cl, så jeg venter til henunder jul, så må vi se om jeg vil dele. Igen i dag har begge piger været hjemme. Der skulle øves ekstra til på tirsdag og så satte vi og kiggede et par afsnit af ”The Julekalender” med ”De Nattergale”. Vi plejer at hygge os med den hvert år, men i år vil min datter gerne vise den for nogle af vennerne på efterskolen, så hun har lånt den med. De er lagt i seng, når den bliver sendt i TV.

Lidt nordvest for Aalborg ligger Gjøl, der indtil nu nok har været mest kendt for ”Gjøl-pølser”, men der er noget der tyder på, at vi skal til at kende stedet for dets øl også.
”Gjøl Hegn- og flagstangsfabrik” skiftede i jan. 2007 ejer og i sep. begyndte man at sende øl på markedet. ( Bryggeriet/forretningen blev startet op i Nørresundby allerede i 2005 ) Derudover forhandles der brygudstyr og råvarer for hjemmebryggere. Brygmester er Martin Rantzau og bryggeriet hedder ”Haandbryggeriet”, da hele produktionen er hånddrevet. ( Man skal ikke forveksle det med det norske bryggeri af samme navn.).
Kigger man på ”Julegjøl 2008”  kan man også let se det. Etiketten er måske en af landets kedeligste, medmindre man er lidt nørdet omkring brygdetaljer. Så er det en lille guldgrube. Her står udover alkoholprocent også IBU-niveau, hvilke malte og humletyper der er benyttet og meget mere.
Det er en belgisk dubbel på 8,2%. Farven er som mørkt rav, med beige skum, der relativt hurtigt svinder ind. Duften er sød og en anelse krydret, Man fornemmer lidt appelsin. Det er en fyldig øl med mange smagsnuancer. Det overordnede indtryk er en raffineret sødme med mange nuancer, som jeg har lidt svært ved at beskrive. Det er en dejlig øl. Den er brygget på pilsner-, Cara120- bisquitmalt og tilsat ekstra kandissukker. Der er brugt Northern Brewer og Hersbrucker-humle. Eftersmagen har en let bitterhed og er præget at malt og appelsinnoter.
Karakter 5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar