Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 23. november 2008

Tid til en øl - Kongens Bryghus Julemumme

23. November 2008
Her til aften fejrede vi fødselsdag. Vi havde i eftermiddags lavet et par grandekorationer til krukkerne udenfor, og da mørket faldt på, tændte vi en masse små lamper med fyrfadslys. Det så hyggeligt ud. For en måneds tid siden nærmest eksploderede en pære i vores spisebordslampe og glasskærmen udenom krakelerede. Nu har vi endelig fået købt en ny lampe og de resterende glas fra den gamle lampe fungerede perfekt til fyrfadslys ude i haven.
Grillen blev tændt op.  Denne gang tog vi tid på, hvor hurtigt grillstarteren fik kullene klar.
Juleaften skal vi grille 2 ænder i hver sin grill og en ekstra i ovnen, men samtidig er vi begge på arbejde til julegudstjenesterne i kirken. Mellem de 2 gudstjenester er der en god time, hvor jeg kan fare hjem og sætte grillstarteren i gang. Så må jeg stå og heppe på den, og så sætte ænderne over, før jeg drøner tilbage til kirken. Det kan lade sig gøre for det tager kun 30 min, før kullene er klar. Anden i ovnen må nogle af vores gæster tage sig af, samt al tilbehøret. Vi bliver mange, men det kommer til at gå fint.
Her til aften grillede vi 4 mørbrader, og dertil fik vi forskellige stegte rodfrugter og champignonsauce. Det smagte fantastisk. Kødet bliver ikke tørt på grillen, og det får en dejlig røget smag.
Jeg havde købt et par flasker ”Julemumme” fra Kongens Bryghus. Og hvad i alverden er det? Mumme er en gammel ølbetegnelse, der går helt tilbage til middelalderen. Den tyske brygger Christian Mumme har ( måske ) lagt navn til typen. Han eksporterede i1492 øl til Holland og England, men der er nogen der hævder, at betegnelsen er endnu ældre. Det var i alt fald Hansestæderne der eksporterede øllet bla. andet til Danmark. Det var højt værdsat og ofte 4-5 gange så dyrt som andet øl. Der var forskellige slags – skibsmumme, bymumme og dobbeltmumme. Ofte blev der tilsat krydderier som gran, enebær, blomme og timian. Og f.eks også kirsebær.
Det er denne tradition man har taget op i årets udgave af Julemummen.
Den er brygget på Maris Ottermalt og en del münchenermalt. Derudover er der tilsat umaltet havre og hvede, samt maltsirup. Dertil er tilsat rosiner fra Californien, stjerneanis fra Kina, vanilje fra Mauritius, og kryddernelliker fra Madagaskar. Og i år altså også kirsebærlikør.
Det er en smuk gylden øl - som mørkt rav – med lyst skum. Man aner allerede i duften kirsebærlikøren. Fornemmelsen er fyldig og smagen er sødlig. Det passer jo fint til juleøl. I slutningen dukker kirsebæret op igen. Det giver en raffineret note til øllet. Eftersmagen er sød, men en let bitterhed balancerer den næsten. Alkoholprocenten er på 6,6%.Den passede fint til mørbraden, og kan måske også gå fint til anden og de brunede kartofler. ( Jeg synes måske, der skal lidt mere fylde og kraft til ). Men ”Julemumme” er også en fremragende øl til almindelig julehygge.
Karakter 4+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar